Den största begränsningen med Swift

Som andra gånger när Apple presenterar nyheter på WWDC släppte de också beta-versioner av iOS, OS X och förra året även Swift. Som andra gånger de släpper tidiga beta-versioner är de sjukt buggiga. Det är inget nytt, men det medför också att jag kikar lite slött på nyheterna och drömmer mig framåt i tiden då jag faktiskt kan börja använda dem på riktigt.

När nya versionen av iOS kommer ser jag oftast fram emot de nya verktygen för mig som utvecklare. Det kan vara en ny funktion i den nya versionen som gör mina appar bättre, eller något nytt i utvecklarmiljön jag ser fram emot att utnyttja för att skapa ännu bättre appar. När det gäller OS X kommer det sällan något speciellt för mig som iOS-utvecklare, men de senaste åren har Apple visat större och större intresse av att slå ihop de två plattformarna, vilket jag som “helkund” inte så ofta har något emot. Bara de gör det bra.

När det har gått några månader, och Apple har hunnit putsa på de olika delarna brukar jag ge mig in och testköra nyheterna på riktigt. Så när jag i somras sneglade åt Swift-hållet på riktigt för första gången kändes det lämpligt att testa att använda en app jag redan byggt, och som jag hade färskt i huvudet. Det spelar ingen roll vilken app det är, men jag testade att bygga en introduktions-vy till nya versionen i Swift. Det gick ganska sakta till en början, men mer om det senare i #blogg100.

Det gick några dagar, eller om det var veckor, men jag fastnade ganska snabbt. Swift kändes redan som framtiden, trots att det bara funnits några månader. Jag började lite smått peta in nya filer i Narratives iOS-app, och jag migrerade någon mindre fil till det nya språket. Ganska snart sprang jag på problem efter problem.

Även om Swift är sprillans nytt lever vi fortfarande i ett ramverk (CocoaTouch i mitt fall) som är byggt på Objective C. Objective C är OK. Jag har aldrig gillat att det finns så många sätt att göra saker i språket, men när man väl är inne i det rullar det på. Swift och Objective C jobbar OK ihop. Apple har gjort ett väldigt bra jobb för oss som vill migrera, men det har tidvis varit knöligt.

Vi på Narrative har i och med nästa version av vår app migrerat all vår kod till Swift. Det tog lite mer än ett halvår, och vi har skeppat 5 versioner av vår app under resans gång. Det hade kunnat gå fortare, men Swifts begränsning är kravet på att fungera med Objective C och Cocoa(Touch). Man kan inte utnyttja Swift förrän hela appen är i Swift.

Vi har bara börjat vår resa i konverteringen till ett modernare, säkrare och snabbare utvecklingsspråk, för nu har vi en Objective C-app skriven i Swift. Nästa steg är att utnyttja allt som Swift introducerat.

 

Herman

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *